Вучич в Скопие: Нямаме по-близки от македонците

Президентите на Сърбия Александър Вучич и на Република Северна Македония Стево Пендаровски, премиерът в оставка Димитър Ковачевски, председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, както и други политици, депутати, дипломати и представители на етнически общности присъстваха в събота вечер в Скопие на тържественото отбелязване на официалния празник на сръбската общност в страната, съобщават медиите в Северна Македония. Александър Вучич обяви, че ще пристигне в Скопие за честването на Св. Сава още по време на участието си в лидерската среща в Скопие, на която бе обсъден плана за растеж на Западните Балкани.

„Не се страхувам да кажа, че македонците са ни най-близкият народ, ние  по-близък народ нямаме. И ясно искам да кажа, че ние не искаме нищо от Северна Македония. Нямаме условия за нищо и не очакваме нищо от вас. Искаме само да градим още по-близки и по-добри отношения. Ние не ви молим да променяте конституцията си, това е ваша вътрешна работа. Всичко, което искаме от вас, е да приемете протегнатата ни ръка. Ние нямаме никакви проблеми помежду си“, каза Вучич на тържественото отбелязване на Деня на Св. Сава в Скопие, съобщава МКД.мк.

По думите на Вучич е важно отношенията между Сърбия и Северна Македония да бъдат поставени на рационална основа.

„И вие, и ние сме на европейския път и имаме високи цели. Вярвам, че ние в Сърбия, ще утроим нашия БВП до 100 милиарда евро само за 15 години. Това можем да направим и с ваша помощ. На ЕКСПО 2027 в Белград каня (Северна) Македония да има най-големия щанд. И нека направим заедно, няма да ви убеждаваме, а и не сме велика сила. Само ще  ви помолим за добро и още по-добро, и приятелско сътрудничество. Време е заедно с нашите сърби тук да възкликнем „Да живее Сърбия“, цитира изданието словото на Вучич.

„Добросъседството, основано на взаимно уважение и равнопоставено сътрудничество, е единствената алтернатива на ретроградните процеси и острата реторика, която за съжаление все по-често се чува в нашия регион. Това традиционно тържествено отбелязване на Св. Сава е още една възможност по символичен начин да потвърдим добрите си намерения и да продължим да изграждаме мостове на сътрудничество между двете приятелски държави, променяйки вековния имидж на нашия регион от проблемна в просперираща част на обединена Европа”, цитира  сайтът А1он.мк думите на президента на Северна Македония Стево Пендаровски по време на отбелязването на националния празник на сръбската общност в страната.

По думите на Пендаровски основният приоритет на Северна Македония е поддържането на съжителството в многоетническото, многоезичното и многорелигиозното общество на страната, а „като конституционно призната и социално ценена, сръбската общност е неделима част от македонската мозайка и активно допринася за изграждането и развитието на общата македонска Родина”.

Според Пендаровски качествените междуетнически отношения допълват добрите отношения между двете приятелски държави, „които потвърждават, че и на Балканите двустранните отношения могат да се градят с взаимно уважение, без натиск и условия”.

В словото си той подчертава, че в условията на множество кризи и предизвикателства пред сигурността в Европа и в световен мащаб, Западните Балкани, вместо рециклиране на анахроничните митове от 19 век, в това трето десетилетие на 21 век, се нуждаят от демократични реформи, ускорен икономически растеж и инфраструктурна връзка, пише изданието.

Според премиера в оставка Димитър Ковачевски честването на националния празник на сръбската общност в Северна Македония „е послание за сплотеност, уважение и взаимно сътрудничество, защото мисията на Св.Сава е била търпение, помирение между хората, разпространяване на любов и взаимно уважение, основано на истината и вяра”.

„Република Северна Македония е нашият общ, топъл и сигурен дом. В нашата страна най-добре изразяваме индивидуалностите си, но всичко това се слива в единство, защото така допринасяме още повече за поддържането на приятелските отношения между Северна Македония и Сърбия, които са солидни и преди всичко искрени. Страните ни имат общо бъдеще, което зависи от нас, просперитетът на нашите граждани е модерен регион, основан на европейските ценности на солидарност, демокрация, дипломатически диалог, регион без взаимно отричане, предразсъдъци и без омраза”, посочва Ковачевски в словото си на честването, разпространено от правителствената пресслужба в Скопие.

Четете още

Избор на редактора