Вучич печели парламента, опозицията – Белград

Сръбският президент Александър Вучич заяви тази вечер, че коалицията на неговата Сръбска прогресивна партия печели 46,5 на сто от гласовете на днешните предсрочни парламентарни избори при обработени 76 процента от секционните протоколи.

По думите му с такава подкрепа коалицията „Александър Вучич – Сърбия не трябва да спре“ получава 127 депутатски места.

„Сърбия не трябва да спира“ ще има абсолютно мнозинство, заяви Вучич тази вечер на пресконференция в централата на партията си, от чието лидерство се оттегли по-рано тази година.

Той уточни, че при тези изчисления не са включени гласовете на косовските сърби.

Властите в Прищина не разрешиха и този път косовските сърби да гласуват в Косово. Белград не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната си област и това поражда нестихващо напрежение между двете страни, които водят преговори с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си. Белград започна преговори за членство в евросъюза през 2014 година.

Вучич каза тази вечер, че Сърбия е изправена пред труден период, но че тя винаги ще пази Косово като част от територията си.

„Труден период ни чака и ще трябва да разговаряме и да продължим нашия европейски път. Ще има трудни преговори и нелеки отстъпки и с Прищина, но ние винаги ще защитаваме Косово и Метохия като част от територията на Сърбия“, подчерта Вучич.

До днешния предсрочния вот се стигна след протестите в цяла Сърбия, предизвикани от двете масови стрелби през май. Тогава в училище в Белград тийнейджър застреля девет ученици и охранител. Ден по-късно млад мъж откри огън по хора в село близо до Белград, като уби осем души. Сред исканията на протестиращите бяха правителството да поеме отговорност, както и да се прекрати по-нататъшното насърчаване на насилието в медиите и публичното пространство.

Право на глас имаха 6,5 милиона сръбски граждани. Те избираха 250 депутати между 2800 кандидати от 18 листи.

В автономната област Войводина и в над 60 общини, включително Белград, днес се проведе и вот за местно управление.

За разлика от по-голямата част от Сърбия, от деветте кандидати за кмет на Белград шансовете са на страната на опозицията. В Белград и кметът, и градският съвет се водят от опозиционната коалиция „Сърбия срещу насилието“, на която поне засега се дават най-големи шансове за победа.

Четете още

Избор на редактора