Вучич: Предсрочни избори за парламент на 17 декември

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че ще насрочи следващата седмица предсрочни парламентарни избори за 17 декември.

Вучич уточни пред сръбската държавна телевизия РТС снощи, че въз основа на законовата процедура ще насрочи изборите след мотивирано предложение от правителството през идните дни.

Преди това председателят на Народното събрание ще свика местни избори в около 60 места на територията на Сърбия, съобщи Вучич пред РТС.

Няколко кметове на градове и общини в Сърбия, включително кметът на Белград Александър Шапич, подадоха оставки миналия месец. Сръбските медии писаха, че това е станало по партийно разпореждане, за да може и местният вот да се проведе през декември. Редовните местни избори би трябвало да бъдат през юни 2024 година.

Последните парламентарни избори в Сърбия бяха през април миналата година. Най-голяма подкрепа получи партията на Вучич, Сръбската прогресивна партия, която разполага в парламента със 120 места от общо 240.

Сръбската опозиция е доста фрагментирана и няма ясно изразена водеща партия. В момента е разделена на два лагера. Единият се определя като проевропейски и обединява партии от центъра, отляво, граждански движения и сдружения, като всички те са организатори на протестите „Сърбия срещу насилието“, започнали след двете масови убийства в страната през май. Тогава в белградско училище 13-годишно момче застреля девет ученици и охранител. Ден по-късно 21-годишен мъж стреля по хора в село близо до Белград, като уби осем души.

Другата част на опозицията, дясната опозиция, се декларира като „суверенистична“ или „патриотична“.

В средата на септември проевропейската опозиция в сръбския парламент подписа така наречения Договор за победа, чиято цел е сътрудничеството на всички опозиционни партии и движения за осигуряване на свободни и честни избори, на които те да се противопоставят на сегашното правителство, водено от СПП. Преди това част от опозицията поиска писмено от държавния глава да свика предсрочни парламентарни и белградски избори до края на годината.

Според анкета на Центъра за изследвания, прозрачност и отговорност (ЦРТА), чиито резултати бяха обявени по-рано този месец, 41 процента от сръбските граждани биха гласували за коалиция, съставена от партии, събрани около протеста „Сърбия срещу насилието“, а 49 процента биха подкрепили коалиция, водена от президента Александър Вучич.

Четете още

Избор на редактора