Въздушните линейки ще стартират с хеликоптер на лизинг

До ноември ще бъде осигурен хеликоптер на лизинг, за да бъде лицензирано дружеството, като трябва да стартира и обучение на персонала за въздушната медицинска помощ. Това заяви ръководителят на спешната въздушна помощ Георги Гвоздейков пред Нова Нюз.

„Създаването на търговското дружество е заради необходимостта да отговорим на регламента, принципал е Министерство на транспорта, собственик на капитала е държавата – внесе яснота той. – Законът е спазен. Направен е анализ, изследвани са модели в Европа. Спрели сме се на три възможни варианта в България – доставка на специализиран екип до мястото на произшествието, обработване на пациента на място и по време на полет. Следващата мисия е среща с друг наземен екип – с линейка. След това откарване до болница по най-бързия начин. Третата мисия е бърз трансфер между болници“.

Доскорошният депутат от ПП разясни, че обществената поръчка за хеликоптера ще бъде проведена от Министерството на здравеопазването. Ще участват производители от Европа и света.

„Средствата са осигурени, ще се изграждат 6 оперативни бази“, уточни Георги Гвоздейков. Той бе категоричен, че проектът за създаване на спешната въздушна помощ касае обществото и трябва да бъде разграничен от политиката.

„Разчитам на професионалисти в своята област – пилоти, инженери, лекари, финансисти. Ние сме сериозен и мотивиран екип“, заяви той.

Четете още

Избор на редактора