Възможен ли е кабинет с третия мандат? Това е въпросът

Възможно ли е с третия мандат за съставяне на правителство да бъдат избегнати предсрочните избори? Това е политическата дискусия днес.

От „Демократична България“ са готови да пробват всички възможни варианти за съставяне на коалиция и избягване на много по-патова ситуация в следващия парламент. Това коментира пред „Нова нюз“ депутатът от ДБ Стоян Михалев.  Той потвърди, че от ДБ са готови на четворна коалиция, като са отворени за разговори и с ИТН, тъй като в партията има много депутати „истински загрижени за ситуацията в държавата”.

„Нашият фокус не е да отиваме на избори. Но е безпредметно да се съставя кабинет, който не иска да извърши съдебната реформа. За нас тънките сметки не са решение“, заяви пък Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната”.

Оставаме верни на това, което сме казали. То включва съдебна и антикорупционна реформа, ако ИТН желаят, да подкрепят тази програма. Противно на ДБ обаче той заяви, че ИТН не са диалогични. Според него трите формации – ПП, ДБ и БСП, са показали, че могат да работят в екип и българските граждани видели един отбор.

Иванов изказа мнение, че партията на Стефан Янев „Български възход“ няма да мине 4% бариера, но резултатът на ПП ще е по-добър от миналите избори.

„Идеята за трети мандат е утопична, независимо кой ще го получи, заяви журналистът Асен Григоров по БТВ. – За да се възстанови тази четворна коалиция, трябва да се отиде при бомбаджията, а именно ИТН. Да разчиташ, че нещо ще се промени и тези хора ще станат нови в името на България, струва ми се наивно“.

„Ако третият мандат отиде при „Демократична България“ (ДБ), за „Продължаваме промяната“ (ПП) няма да е лесно да обяснят защо отиват на избори. Вижда се, че Христо Иванов е решил максимално гъвкаво да действа и иска да се състави някакъв кабинет“, заяви политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов пред БТВ.

Според него ДПС, ГЕРБ, ИТН и „Възраждане“ много неумело тръгнаха да свалят ПП и само им изписаха вежди“. По думите му по-голямата част от българското общество не иска да ходи на избори и това го показват данните от няколко агенции.

Според политолога Цветанка Андреева няма да има кабинет в това Народно събрание. „Опитът да се състави правителство в рамките на този парламент ще се блъсне в стената на това, че непрекъснато се мъчат да възпроизвеждат само четворната коалиция, която вече два пъти се провали. Няма как трети път да успее“, смята Андреева.

Според нея ПП вече изпитват „политическа ревност“, че ако ДБ успее да направи експертен кабинет, тяхната острота ще потъне, а образите им, които са водещи в момента, ще потънат в тази експертност. „Не е логично президентът Радев да иска служебен кабинет и да вади кестените от огъня в сегашната ситуация, но опита показа, че се случват нелогични неща“, коментира още социологът Първан Симеонов.

Разговорите около „политическата рулетка“ у нас се водят в отсъствието на главното действащо лице, стана ясно от съобщение на пресцентъра на президенството вчера. Оттам информираха за започващата официалната визита на президента Румен Радев в Черна гора, закъдето той отпътува снощи. В програмата му има среща на четири очи с президента Мило Джуканович и срещи с председателя на парламента Даниела Джурович и министър-председателя Дритан Абазович. Визитата на Радев в Черна гора отлага връчването на втория мандат на ГЕРБ и задълбочава интригата около това, коя партия ще получи третия мандат.

Четете още

Избор на редактора