Външно осъди решението на македонците за клуба в Битоля

Министерството на външните работи (МВнР) определи като безпринципно и тенденциозно решението на властите в Северна Македония да заличат от централния регистър българското сдружение Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля.

От МВнР изразиха силно безпокойство от последователните действия на Северна Македония да ограничи правата на сдружаване и свободно изразяване на българската общност.

Решението на властите в югозападната ни съседка да заличи сдружение Културен център „Иван Михайлов“ заместник министърът на външните работи Костадин Коджабашев коментира така:

„Институциите в Скопие не представиха каквито и да е реални аргументи за оспорването на регистрацията на българските сдружения. Те са взели своето решение единствено и само чрез едностранно и тенденциозно поставяне на имената на сдруженията в изкривени, исторически и идеологически контекст. Обстоятелството, че убежденията на българите в Северна Македония не са съвместими с настоящата официална идеологическа доктрина в тази държава, не означава, че тези убеждения са несъвместими с демократичните принципи и правния ред“.

Коджабашев не се съгласи с оценките и квалификациите за Иван Михайлов в Северна Македония. По думите му те „са насочени към запазване на монопола на една преднамерена и ревизиониста интерпретация на общата ни история. Особено неоснователни са обвиненията в антисемитизъм“.

Заместник външният министър припомни, че властите в Скопие са поели ясен ангажимент за действия, които да осигурят на българската общност там ефективен достъп до равни права, защита от дискриминация и опазване на културното наследство и идентичност.

„В България все още очаква информация и ефективно правосъдие за извършителите на множеството нападения срещу сдруженията на българите в Северна Македония, особено за стрелбата срещу клуба в Охрид. Бавното правораздаване силно контрастира със скоростта, с която беше приет закон и бяха закрити българските сдружения“, каза Костадин Коджабашев.

Четете още

Избор на редактора