Външно още няма информация за задържания в Крим българин

Министерството на външните работи (МВнР) все още не е получавало официална информация за задържания от руските власти българин, обвинен за подготовка на атентат в Крим. Това обяви министърът на външните работи Иван Кондов на брифинг.

Той е с двойно гражданство – както българско, така и украинско. Бил е задържан там с украинския си паспорт.

На 28 април нашето посолство е изпратило нота до МВнР на Русия, с искане да бъде допуснат адвокат при него, но все още няма официален отговор, поясни още Кондов.

„Информациите са разнопосочни, все още нямаме потвърдена официална информация. Най-вероятно е бил третиран на първо място като украински гражданин“, допусна той.

„Ще направим всичко възможно да му осигурим правна помощ“, изтъкна още външният министър.

Той коментира и появилата информация, появила се по-рано, за задържани българи до лобното място на Гоце Делчев в Северна Македония – село Баница. По думите му няма задържани, а спрени български граждани.

В сряда руските служби обявиха, че е осуетила опит за атентати на Кримския полуостров. Мишени на атентаторите са били губернаторът на Крим Сергей Аксьонов, кметът на Ялта Янина Павленко, както и транспортната инфраструктура на полуострова. Сред задържаните има и българин, който е представен като Д. Петранов, роден през 1979 г.

ФСБ твърди, че той има българско и украинско гражданство и се е занимавал с доставка на оръжие на територията на Русия.

Четете още

Избор на редактора