Косово и Сърбия на косъм от нова война

Тревожни съобщения идват от Косово и Сърбия през целия ден.

Сръбските медии информират, че един сърбин е бил ранен близо до Ярине, а граничният пункт е блокиран от косовските власти. Протестиращи сърби са се събрали в Косовска Митровица и строят барикади. Спецасти са блокирали моста, който разделя града на северна сръбска и южна албанска част.

Новата порция напрежение идва в навечерието на пререгистрацията на автомобилите. В съобщение на косовското правителство от 29 юни се посочва, че тя ще започне от 1 август и ще продължи до 30 септември.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че властите в Сърбия искат продължаване на валидността в Косово на автомобилните регистрационни номера с означение KS, което по думите му е неутрално, предаде днес БТА, като се позова на местни меди.

Той добави, че „моли за мир“ албанските представители в Косово и международната общност, но добави, че ако тази молба не бъде чута, все пак „Сърбия ще победи“.

През 2011 г. Косово и Сърбия постигнаха споразумение, съгласно което косовските власти ще издават регистрационни табели, обозначени с „RKS“ (Република Косово), или само „KS“ (Косово) като отстъпка спрямо отказа на Сърбия да признае бившата си провинция за държава, напомня сайтът „Болкън инсайт“, цитиран от БТА.

Този ход имаше за цел да насърчи сърбите в Северно Косово да започнат да използват номера, издадени от Косово. През 2016 г. Косово удължи валидността на номерата KS с още пет години и направи издадените от Сърбия регистрационни табели за косовските градове незаконни.

Въпреки това, в общините в северната част на Косово, където по-голямата част от населението е сръбско, винаги е било възможно да се управляват автомобили с регистрационни номера с означение KM (Косово и Метохия), издадени от Министерството на вътрешните работи на Сърбия, което противоречи на Брюкселското споразумение, посочва „Serbia posts English“.

Четете още

Избор на редактора