Въпреки протестите, във Франция вдигнаха възрастта за пенсия

Горната камара на френския парламент – Сенатът, прие спорната пенсионна реформа, предизвикала вълна от протести в цяла Франция и смятана за ключова мярка от втория президентски мандат на Еманюел Макрон, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА.

„Един важен етап бе преодолян“, заяви френският премиер Елизабет Борн.

Реформата бе приета в събота след продължили 100 часа дебати в Сената със 195 гласа „за“ и 112 гласа „против“, предаде „Ройтерс“. Ключова мярка в реформата е вдигане на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

Реформата породи седем общонационални протеста, последният от които беше в събота, както и вълна от стачни действия в страната.

Сега реформата ще бъде разгледана отново от съвместна комисия, съставена от депутати от долната и горната камара. Това ще стане вероятно в сряда. Ако комисията се споразумее по текста, ще има финален вот в двете камари в четвъртък. Но изходът в долната камара – Националното събрание, остава неясен. Там партията на Макрон се нуждае от съюзници, за да постигне мнозинство по този въпрос.

Ако правителството не успее да събере мнозинство, то е възможно да прокара текста съгласно процедурата по член 49.3 от Конституцията, която предвижда приемане на законодателен текст и без парламентарен вот.

Нов ден на общонационални протести срещу реформата ще има в сряда.

Докато Сенатът приключваше прегледа на законопроекта в събота пък, отново стотици хиляди хора излязоха на протести в цяла Франция срещу пенсионната реформа и най-вече срещу член 7 на законопроекта за вдигане на пенсионната възраст от 62 на 64 години, отбелязва „Франс прес“.

 

Четете още

Избор на редактора