В Габрово започва тестване на системата BG ALERT

От днес от област Габрово започва официалното тестване на системата за ранно известяване BG ALERT.

В продължение на половин час от 12 до 12:30 часа ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език, уточнява БНР.

Абонатите и на трите мобилни оператора в област Габрово ще получат тези съобщения.

Те се очаква да бъде еднократни и съпроводени от специфичен звук и вибрация, дори при активиран безшумен режим на мобилното устройство.

На по-новите операционнни версии ще се изпише „BG ALERT. Внимание, опасност. Тестово съобщение“. На по-старите версии телефони ще пише „Сигнал от президента. Тестово съобщение“.

След област Габрово днес, другият вторник тест на системата ще се проведе в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен.

Пробите на системата ще продължат в цялата страна до 29 ноември, когато ще се проведе и общонационален тест.

На първи ноември, преди официалните тестове, човешка грешка на един от изпълнителите извън МВР стана причината за пуснатото SMS съобщение за бедствие BG ALERT до част от гражданите.

17 са държавите в Европа към септември, които разполагат с подобна система. Софтуерът й е разработен така, че на база на това какво очертаване на територията ще бъде направено, всички клетки на мобилни оператори, които попадат в него, автоматизирано ще изпратят съобщение към устройствата, свързани към тях.

Четете още

Избор на редактора