2-ма от заложниците в Газа са с български произход

Една от основните цели на визитата ни в Израел бе да изразим нашата пълна подкрепа към Израел за това, че тя има всички права да защити своите граждани от терористични атаки и нападения с ракети. Това заяви премиерът Николай Денков, който днес заедно с външния министър Мария Габриел посети еврейската държава.

При завръщането си на летището в София Денков припомни, че на 7 октомври Израел бе нападнат изненадващо от радикалното палестинско движение „Хамас“:

„Зверствата, които са били извършени са неописуеми. Част от тях отново ни бяха припомнени днес. Израел има пълно право да защитава своите граждани. Но не трябва да се позволява да се смесват терористите от „Хамас“ с палестинското население…Една от целите на срещите днес беше да се уверим, че израелското правителство взема всички мерки, за да раздели ясно терористите от невинното население и това също получихме като уверение. Ще продължаваме да помагаме с каквото можем и на двете страни“.

От своя страна Мария Габриел посочи трите ключови послания – „солидарност, благодарност и координация“, които с Денков са предали на Израел и израелския народ.

„За нас беше важно да изрази своята благодарност, защото България първа успя да евакуира своите краткосрочно пребиваващи сънародници и българските 36 граждани и членове на техните семейства бяха в първата група, която бе евакуирана от Ивицата Газа“, каза Габриел, която изрази надежда да не се достига до регионална ескалация.

„За нас беше важно, че се срещнахме със семейства на заложници и стана ясно, че има двама заложници с български произход. Продължаваме в координация с Държавата Израел и със страните, участващи в преговорите, да правим всичко необходимо, така че да се стигне до освобождаването на заложниците“.

Четете още

Избор на редактора