В Гърция започва смяна на личните карти

От 25 септември в Гърция започва процесът по издаване на нови лични карти, докато старите ще важат до 2026 г., съобщи министърът на гражданската защита Янис Иконому пред телевизия „Скай“.

Гръцкият министър отбеляза, че новите лични карти са нова реалност, която ще промени живота на гражданите към по-голяма сигурност както за пътуването със самолет, така и при фалшифицирането на документи.

За смяната на стара с нова карта гражданите на Гърция ще заплатят 10 евро. Картите ще важат за десетгодишен период и ще наподобяват на тези, които имат останалите държави в Европейския съюз, съобщи новинарският сайт „Етнос“.

Иконому заяви, че новите лични карти няма да имат възможност да се фалшифицират и ще съдържат всички необходими лични данни, запаметени в чип.

Чипът ще дава информация за имена, пол, височина, биометрични характеристики и пръстови отпечатъци.

Министърът на гражданската защита отрече слуховете, че чипът ще предоставя информация за моментното местоположение на картодържателя.

Той заяви, че досегашните карти се издават според остарели правила от 1961 година. „Тези, който тровят умовете на хората, трябва да се замислят, че наливат вода в мелницата на онези, които искат да фалшифицират“, отбеляза Иконому.

Преди броени дни стотици хора се запътиха към гишетата с намерение да преиздадат личните си карти в досегашния вид, в резултат на което се образуваха дълги опашки от чакащи за документи. Иконому посочи, че опашките нямат смисъл, тъй като след две години през август те няма да важат въз основа на европейския регламент.

Въпросът за смяната на личните карти предизвика бурни обществени дискусии, като по този повод на 3 и 10 септември във втория по големина град в Гърция Солун и в гръцката столица Атина се подготвят протестни митинги срещу контрола чрез „чипиране“, които ще бъдат под наслов „Не на цифровото електронно робство“, написа сайтът „Май нюз“.

Към смяната на личните карти са негативно настроени и професионалните фотографи, които твърдят, че държавата им взима работата, тъй като новите снимки за самоличност ще се издават в полицейските управления, предаде телевизия „Мега“.

През 2026 година изтича крайният срок, определен от САЩ и ЕС, за минаването към новите гръцки лични карти, след този срок никой няма да може да пътува със старата лична карта в САЩ, където престоят е безвизов за гърци, и в ЕС.

Четете още

Избор на редактора