В Египет нервни: Клеопатра е била с бяла кожа

Клеопатра е била със светла кожа, обяви министерството на туризма и паметниците на културата на Египет, съобщи АФП. Изявлението е по повод поредицата на известна платена платформа за филми и сериали, която ще започне да се разпространява след седмица.

Ролята на Клеопатра в продукцията се изпълнява от чернокожа актриса. Изпълнителен продуцент е Джейда Пинкет-Смит. Според авторите в основата на „Клеопатра“ са исторически данни и експертни мнения.

Стрийминг платформата ще започне излъчването на поредицата на 10 май.

Предварителните анонси представяха продукцията като филм за борбата на последната египетска царица да защити трона и семейството си. Междувременно изборът на актриса предизвика полемика в Египет.

Интернет петиция настоява спирането на „Клеопатра“ заради историческа фалшификация и вече е събрала повече от 40 000 подписа. Има и гласове, които призовават за спиране на платената платформа за филми и сериали. Депутатът Сабоура ал-Сайед заяви, че парламентът трябва да забрани излъчването на филма.

В четвъртък министърът на туризма и по въпросите на паметниците на културата публикува дълго изявление, цитиращо множество експерти, категорични в мнението си, че царица Клеопатра е имала бяла кожа. Тя е била от елински произход и чертите на лицето й са били типичните за елините.

Статуите на царицата са най-голямото доказателство, се казва в текста на министъра.

Според Мустафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет за античните ценности, представянето на царицата като чернокожа жена не е нищо освен „фалшификация на египетската история“.

Целта на изявлението на министъра е да се защити историята на царица Клеопатра, която е важна част от историята на Древен Египет.

В Египет периодично се отричат теории на афроамериканци за произхода да египетската цивилизация.

Клеопатра е владетелка от македонската династия на Птолемеите. След разпадането на империята на Александър Велики генерал Птолемей става цар на Египет и пренася културата на елинизма по бреговете на Нил.

Според легендите Клеопатра, която е родена ок. 69 г. пр. Хр. е била много красива. Външният й вид и цветът на кожата й остават предмет на множество предположения. През 2009 г. документален филм на Би Би Си потвърди теорията за африканската кръв на царицата, без да предизвика полемики.

Още по темата

Избор на редактора