3.3 C
София
неделя, 4 декември, 2022

В енергетиката: облагане на печалбите, две тарифи за битовите потребители

Временен механизъм за енергийни компенсации до средата на 2023 година и за тяхното финансиране е разработен от служебното правителство и се публикува за обществено обсъждане. Това обяви вицепремиерът по икономическите въпроси Христо Алексиев на заседание на Кризисния щаб по енергетика. Схемата е изцяло съобразена с европейския регламент, приет на 6 октомври.

Предвидено е да облагат свръхпечалбите не само на държавните енергийни дружества, но и на всички останали, за да се платят компенсации  на потребителите на ток, газ и парно, които имат обществени функции – училища, детски градини и ясли, социални домове.

За битовите потребители е предвидено да останат на регулирания пазар на електроенергия и да се въведат две ценови тарифи.

“Тоест, ако потребяваш до едно количество, да плащаш една цена. И над определено потребление цената да бъде друга. В крайна сметка да е по-фокусирано към по-уязвимите групи на населението”, каза Христо Алексиев.

Компенсациите за небитовите потребители също ще бъдат съобразени с европейския регламент, като ще се насърчава пестенето на енергия. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира идеята за две тарифи на цените за битовите потребители:

“Две тарифи за битови потребители е безспорно по-добре, отколкото е сега, но не е най-доброто решение – защото до 250 или 300 киловатчаса, колкото ще се приеме месечно за всички евтин, субсидиран ток, значи, че продължаваме да субсидираме богатите, които нямат нужда от субсидии, макар и до този праг”.

Лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов приветства създаването на механизма за компенсации, но изрази съмнение, че Народното събрание ще възприеме схемата да се облага и свърхпечалбата от зелената енергия.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини