В Казахстан прехвърлят кола за 5 минути по интернет

Около 82 процента от разплащанията в Казахстан в момента се извършват електронно. Само допреди 5 години този дял не надхвърляше 20-25 процента. Това заяви министърът на цифровото развитие, иновациите и космическата промишленост на Казахстан Багдат Мусин по време на панел, посветен на технологичните иновации, в рамките на провеждащия се втори ден „Международен форум Астана“.

Той посочи, че според казахстанското законодателство гражданите могат да носят личните си документи дигитализирани в своите телефони. Това се постигна с редица реформи и менажиране на различни бази данни с цел тяхното оптимизиране.

Казахстанският министър посочи още, че в страната му автомобил може да се продаде през интернет в рамките на 5 минути, за което е създадена необходимата инфраструктура – всичко по сделката се дигитализира и така продавачът и купувачът няма нужда да посещават различни държавни институции.

В момента в страната са централизирани хиляди бази данни. Това помага дори в сферата на социалните услуги, защото по този начин може да се кандидатства за общинско или държавно жилище и в моментите, в които процедурата се придвижва, гражданите получават моментално известие.

Четете още

Избор на редактора