В обращение са новите банкноти с лика на Чарлз III

Във Великобритания от днес влизат в обращение банкноти с лика на крал Чарлз Трети, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това става близо две години след като Чарлз наследи престола от покойната си майка – кралица Елизабет Втора.

Изображение на Чарлз ще стои на новите банкноти от 5, 10, 20 и 50 лири, емитирани от „Банк ъв Ингланд“ – британската централна банка. Съществуващите банкноти с лика на Елизабет остават в обращение.  „Този подход следва указанията на Кралското домакинство да се сведе до минимум екологичното и финансовото въздействие на тази промяна. Това значи, че новите банкноти с крал Чарлз Трети ще навлизат постепенно“, заявиха от „Банк ъв Ингланд“.

Елизабет Втора е първият монарх, чийто образ се появява на британските банкноти, за разлика от монетите в Англия, на които стоят изображения на крале и кралици от повече от 1000 години.  Образци на новите банкноти бяха показани през декември 2022 г., малко след като в обращение влязоха монети с лика на Чарлз. Като се изключи изображението на новия монарх, оформлението на банкнотите не е променено, съобщава БТА.

Четете още

Избор на редактора