4.3 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

Яйца летят по българския клуб в Охрид, тълпата крещи “Фашисти”

Стотина гласовити северномакедонци са се сърбали пред Търговския център на чаршията в Охрид, където бе открит вторият български културен център на сдружението „Цар Борис III“.

Протестиращите хвърлят яйца и други предмети по сградата, предаде сайтът МКД. Събралите се крещят “Фашисти”, “Предатели” и други нецензурни думи. Има засилено полицейско присъствие, но униформените не се намесват.

Протестът е организиран от партия „Левица“, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ призова за масовост, но да бъде мирен и без инциденти.

“Нямаме никакво намерение да провокираме, когото и да било. Сдружението е регистрирано преди близо година и отговаряме на законовите изисквания, но политизацията създаде напрежение”, каза председателят на сдружението Томе Блажевски.

На откриването на клуба присъстваха посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов, генералният консул на страната ни в Битоля Димитър Иванов, д-р Милен Врабевски, с чието съдействие клубът е обзаведен и оборудван, представители на дипломатическата ни мисия, както и на българските сдружения в Северна Македония.

“Сигурен съм, че днешният ден ще е исторически, както исторически е денят, в който бе открит Клуба “Иван Михайлов” в Битоля. Този ден ще бъде запомнен със силата и дързостта ви да правите това, което правите. Знаем за трудностите и натиска, на който сте подложени, бъдете сигурни, че като представители на българската държава подкрепяме вашата дейност, която е свързана с граденето на мостове и с разпространяването на историческата истина”, каза генералния Консул на България в Битоля Димитър Иванов.

“Успех в развитието на българщината в този район. Ние сме българи и българи ще останем”, пожела Димитър Никола Пандовски, българин от Корча (Албания), който също бе дошъл за откриването на клуба в Охрид.

Пред медиите протестиращите граждани обясняват, че нямали против откриване на български клуб, но името на Цар Борис III било “провокативно”.

 

 

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини