В прощално слово Сунак се извини на британците

В прощално обръщение към нацията пред „Даунинг стрийт“ 10 британският премиер Риши Сунак се извини на страната и на партията си и отново заяви, че поема отговорност. Той допълни, че освен че се оттегля като премиер, ще подаде оставка и като лидер на Консервативната партия.

В кратката си реч след съкрушителната загуба на общите избори, пак под дъжда, както стана и когато обяви датата за тези избори, Риши Сунак заяви:

„Преди всичко искам да кажа съжалявам пред страната си. Вложих всичко от себе си в тази работа, но вие показахте ясно, че управлението на Обединеното кралство трябва да се промени. Само вашата преценка има значение. Чух вашия гняв, вашето разочарование и поемам отговорността за тази загуба“.

Втори важен момент в речта му беше потвърждението, че ще се оттегли като лидер на торите, но тогава, когато има договорености за избор на негов приемник. Сунак каза добри думи за съперника си Киър Стармър, който скоро ще влезе на „Даунинг стрийт“ 10 като нов премиер, наричайки го „достоен човек с обществен дух“.

Малко по-късно Риши Сунак, по време на частно посещение в Бъкингамския дворец, както повелява протоколът, връчи официално оставката си като министър-председател на крал Чарлз Трети.

При оставащи за определяне само още две места в 650-членната Камара на общините Лейбъристката партия печели 412 места, а Консервативната – 121.

Огромното мнозинство на лейбъристите им позволява да съставят самостоятелно правителство./БНР

Четете още

Избор на редактора