В събота в цялата страна ще броим врабчетата

Кампанията „Ние броим врабчетата“ ще се проведе тази събота между 9:00 и 12:00 ч., съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). В нея могат да участват всички желаещи от цялата страна, които ще броят малките птички в рамките на 10 минути. За целта е необходима регистрация в специално създадения за инициативата сайт www.vrabcheta.bg

Колкото по-разнообразни са местата за преброяване на врабчетата, толкова по-добри ще са резултатите, коментира Елица Иванова от БДЗП. Тя каза, че целта не е хората да се концентрират в парковете, а да изберат някое по-оживено място в града, край булевард, например, за да се установи дали въобще има наличие на врабчета.

Броенето ще помогне да се установят численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабче преобладава у нас, отбелязват още от БДЗП.

Иванова подчерта, че като се следи популацията на врабчетата, ще бъде получена информация и за качеството на средата за живот и на хората.

Природозащитникът открои важен проблем пред врабчетата – шумовото замърсяване. Малките врабчета, когато са гладни, викат родителите си чрез тихо писукане, което може да бъде заглушено от шумните места.

Така възрастните могат да не успеят да ги чуят и техните рожби да умрат от глад, обясни Иванова. Тя даде за пример, че този проблем е бил установен в Лондон.

Като друго предизвикателство пред врабчетата Иванова посочи липсата на разнообрази места за гнездене и липсата на храна.

От БДЗП припомнят, че преди година доброволци от цялата страна са успели да преброят едва 5204 врабчета. От дружеството подчертават, че домашното врабче отново е в категорията на намаляващите видове с 51% спад в популацията от началото на отчитането през 2005 досега.

В България се срещат пет вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното, испанското и италианското.

Още по темата

Избор на редактора