В четвъртък ВСС ще обсъжда оставката на главния прокурор

Първа точка от дневния ред на ВСС в четвъртък ще е предложението за предсрочната оставка на главния прокурор Иван Гешев. Това стана ясно от интервю на правосъдния министър в оставка Надежда Йорданова по Нова тв.

Точката залегна в дневния ред след като петчленен състав на Върховния административен съд разгледа по жалба на Йорданова делото срещу предходно решение на съда. Върховните магистрати обаче оставиха в сила определението на тричленен състав от 16 май 2022 г., с което изцяло без разглеждане беше оставено предложение на министъра за образуване на производство срещу Гешев във връзка със случай „Жоси“.

Според Йорданова в съдебната власт има структурен проблем. „Трябват 160 народни представители, които да гласуват разумно решение, така че проблемът с несменяемия главен прокурор да бъде решен“, добави министърът в оставка.

На въпрос ще има ли правителство на Асен Василев, Йорданова каза: „За да бъде успешно правителството, е да има ясна програма с ясни срокове“. Според нея шест месеца е разумен период. Дотогава трябва да се случат ключови реформи, да получим първото и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.

 

Четете още

Избор на редактора