В Швеция изгориха корана. Турция ще подпали ли Брюксел?

Под засилена полицейска охрана, зад метални бариери десният екстремист Расмус Палудан с шведско и датско поданство, борец срещу исляма и имиграцията, изгори пред турското посолство в Стокхолм екземпляр от Корана.

Полученото от полицията разрешение за този протест разгневи Анкара и Турция анулира планирана визита на шведския министър на отбраната в страната. Това посещение целеше да убеди Анкара да оттегли възраженията си срещу влизането на Швеция в НАТО, съобщи БГНЕС.

„Ако някой не смята, че трябва да има свобода на изказа, нека иде да живее другаде“, заяви в близо едночасово слово Палудан, комуто и преди се е случвало да гори екземпляри от свещената книга на мюсюлманите.

Шведската полиция реши вчера, че конституцията и свободите в Швеция не дават възможност за забрана на протеста му в името на обществения ред.

Говорителят на турската президентска канцелария Ибрахим Калън осъди планирания протест като „очевидно престъпление от омраза“.

„Разрешението за тази акция въпреки всички наши предупреждения означава насърчение на престъпленията от омраза и на ислямофобията – написа той в Туитър. – Нападението срещу свещени ценности не е свобода, а съвременно варварство.“

Шведският министър на отбраната заяви от своя страна, че решението за „отлагане“ на неговото посещение е било взето съвместно с турския му колега по време на срещата за Украйна в американската военна база Рамщайн в Германия.

„Отношенията с Турция са много важни за Швеция и ще се радваме да продължим диалога при бъдеща възможност“, посочи Пол Йонсон в Туитър.

РЕКЛАМАspot_img