Габриел и още 5 министри на визита в Египет

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел е на еднодневно официално посещение в Арабска република Египет днес, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). Това е първото посещение на български външен министър там от близо 12 години. Визитата има за цел развитието и задълбочаването на сътрудничеството между двете държави с акцент върху търговско-икономическите отношения в енергетиката, транспорта, отбраната, иновациите, туризма, хранително-вкусовата промишленост.

Допълва се, че в ръководената от Габриел делегация са министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

През 2026 г. се навършват 100 години от установяването на дипломатически отношения, като това е повод и за извеждане на сътрудничеството на равнище стратегическо партньорство, посочват от МВнР.

По време на посещението се предвижда да бъдат подписани редица двустранни меморандуми.

В рамките на визитата ще се състои и първото заседание на Съвместната комисия за сътрудничество (СКС), председателствана от министрите на външните работи на двете държави.

През 2018 г., в рамките на визитата на министъра на външните работи на Египет Самех Шукри в България, двете страни подписаха споразумение за създаване на Съвместна комисия за сътрудничество, с цел задаване на подходяща двустранна рамка за съгласуване на политически насоки на българо-египетските отношения и контрол на изпълнението на споразуменията и програмите за сътрудничество, сключени между двете страни. СКС се ръководи от министрите на външните работи на двете страни.

БТА припомня, че в края на януари т.г. Мария Габриел се срещна с министъра на външните работи на Египет Самех Шукри на срещата на министрите на външните работи на страните от ЕС в Брюксел, Белгия. Тогава двамата обсъдиха сътрудничеството между България и Египет в сфери като иновации, възобновяеми енергийни източници, водород, продоволствена сигурност, транспорт и туризъм. Сред темите на дискусията бе и ситуацията в Близкия Изток.

На 7 февруари Министерският съвет на България утвърди спогодбата между България и Египет за морско търговско корабоплаване, която се очаква да бъде подписана от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на днешната визита в Египет. Новият междуправителствен документ заменя действащата спогодба от 1969 г. и ще допринесе за увеличаване на превозите и задълбочаване на сътрудничеството между България и Египет.

Министерският съвет одобри и споразумението между България и Египет за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване на гражданите с дипломатически и служебни паспорти. С премахването на визовите изисквания за притежателите на дипломатически и служебни паспорти се цели да бъде даден тласък за активизиране на политическия диалог и бизнес контактите между двете държави.

По време на визитата на Мария Габриел се очаква и среща с българската общност, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора