Габриел на аудиенция при краля на Йордания

Вицепремиерът Мария Габриел заминава за Йордания, където утре ще бъде приета на аудиенция от крал Абдулла II.

Официалното посещение на Мария Габриел в Хешемитското кралство е по покана на вицепремиера и министър на външните работи на Йордания Айман Ал-Сафади. Двамата разговаряха в края на януари в Брюксел и обсъдиха ситуацията в Близкия изток и действията за предотвратяване на ескалацията на конфликта в региона. Утре в столицата на Йордания Мария Габриел и Айман Ал-Сафади ще обсъдят възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между София и Аман.

Българският вицепремиер ще бъде приета на аудиенция от краля на Йордания Абдулла II.

Хашемитското кралство е важен партньор на България в региона на Близкия изток. През октомври тази година се навършват 60 години от установяването на дипломатическите отношения между двете държави. Акцент в разговорите на Мария Габриел в Аман ще бъде и  сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната по линия на противодействието на тероризма. Страната ни е готова да поеме тазгодишното домакинство на среща на върха в рамките на „Процеса Акаба“.

Крал Абдулла II поставя началото на инициативата през 2015 година. Тя включва международни срещи, насочени към сътрудничеството в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализма.

Четете още

Избор на редактора