Габриел с нова оферта: експертен кабинет за 1 г.

Утре сутринта смятам да предложа разговорите да продължат за съставянето на експертно правителство, със срок от една година, на основа на приоритети. Това каза номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел на брифинг в централата на ГЕРБ днес.

Утре държавният глава Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.

Това е целта, експертно правителство – хора, които със своята репутация, опит, експертиза ще вдъхнат онова доверие, което ще направи така, че предложените приоритети да не бъдат общо говорене, а да бъдат мерки, обвързани със срокове и ясни ангажименти, заяви Габриел. Тя отбеляза, че преди да се говори за имена на експерти, трябва да се обсъди именно вариантът експертно правителство.

Имаме теми, по които взеха отношение парламентарните групи, посочи Габриел. Тя отбеляза, че по време на тези разговори е станало ясно, че има заявка за ангажимент, за подкрепа на определени политики. Конституцията на България ни казва, че имаме срокове, които ни казват, че трябва да бъдат изпълнени вече с публично, ясно заявяване на ангажименти и отговорности. От утре ще поканя да продължат тези разговори, с много ясна цел, заяви Габриел.

Първата сила, към която утре ще отправим покана за разговор, е „БСП за България“. С нея имаме най-големи различия, каза Мария Габриел.

По думите ѝ ще бъдат проведени разговори с всички партии, освен с „Възраждане“. Много ясно в приоритетите, които споделих – еврозона, Шенген, бюджет , инфлация, ние имаме различия с „Възраждане“, които, в една нормално функционираща държава, ще има време да се дебатират. В този момент е важно да бъдат идентифицирани общите приоритети, които да бъдат основа да се състави правителство и да се върви напред, коментира тя.

„Срокът ни бива налаган от приоритета, който имаме, за излизане от политическа криза, нормализиране на работата на институциите и показване, че тази формула може да работи, на която ще се спрем с партньорите. До края на годината трябва да бъдат приети два бюджета – за 2023 и за 2024 година. Това за мен, е един реалистичен срок“, посочи Габриел, попитана защо точно експертно правителство за срок от една година.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че до този момент от коалицията, освен с „Продължаваме промяната – Демократична България“, с никоя друга формация не са разговаряли, „защото вложихме всичко да се случи с тях“. “Получихме какво – всеки ден някакви шикалкавения. То не бяха пътувания в чужбина измислени, айде довечера, ама само във вторник вечер. Ако ви е важно да правите правителство, днес е неделя – ние работим“, коментира Борисов.

Още по темата

Избор на редактора