Габровци режат опашката на котката. Тръгва карнавалът

Днес е Габровският карнавал. Жителите на града се маскират и режат опашката на бутафорната котка, символ на столицата на смеха. 74 са забавните епизоди в пъстрото карнавално шествие, което потегля по централните улици на Габрово в 18 часа.

Първи в карнавално шествие през града ще преминат децата, а после ще се качат на сцена, за да разиграят любими габровски шеги. На празника по традиция Габрово е домакин на Националния карнавал ревю на котки, в който с домашните си любимци, пременени в костюми, участват стопани от различни краища на страната.

В най-веселия ден в годината в градските градини карикатуристи ще устроят импровизирано ателие и ще разсмиват със забавен портрет всеки, застанал пред погледа им. Пунктове за карнавален грим ще очакват желаещите да се преобразят за карнавалното шествие.

То ще потегли в 18 часа и ще премине по централните улиците на Габрово, като легендарният основател на селището Рачо Ковача ще удари с чук по наковалнята си и така ще извести за началото. Следват 74 весели сюжета, с които габровци призовават „Правете карнавал, а не война!“.

Отличителни за шествието на шегаджиите са мащабните макети, достигащи 5 метра височина. Острието на карнавала е политическата сатира и куклите на познатите ни лидери, както всеки път, ще разсмиват публиката, съобщава БНР.

Четете още

Избор на редактора