22.8 C
София
сряда, 28 септември, 2022

„Газпром“ затваря кранчето на „Турски поток“ за седмица

За седмица – от 21 до 28 юни, спира доставката на газ през газопровода “Турски поток” поради планирана годишна поддръжка, се казва в изявление на “Газпром”, цитирано от ТАСС.

Спирането е било предварително съгласувано с всички заинтересовани страни.

“Турски поток” има две разклонения, като едното е предназначено за доставка на газ на турските потребители, а второто – за страните от Южна и Югоизточна Европа. Общият капацитет на газопровода е 31.5 милиарда куб. м, експлоатацията му започна през януари 2020 г. Турция получава руски газ и по “Син поток“.

Спирането на “Турски поток” идва на фона на сериозно намаляване на доставките на руски газ за страните от Европейския съюз и съобщенията, че редица страни в Европа са започнали да изпомпват газ от запасите си за зимата.

Руските власти заявиха в четвъртък, че не могат да възстановят силно намалените количества на газ, които текат по газопровода “Северен поток 1”, тъй като става въпрос за технически проблем, усложнен от санкциите. Те обаче са готови веднага да пуснат “Северен поток 2”, за да върнат обема на доставките.

От сряда вечер количествата, които текат по газопровода под Балтийско море до Германия, бяха намалени с 40%, а в четвъртък вече с 60%. И според Москва няма скоро да се възстановят, тъй като заради санкциите, изпратен на ремонт в Канада турбинен двигател в компресорна станция, не може да бъде върнат и монтиран в тръбата.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини