Газът в Европа поевтиня с 12% въпреки свитите доставки

Газът в Европа поевтиня с близо 12% след съобщението на Канада, че ще върне ремонтираната турбина на Siemens за газопровода „Северен поток“, сочат данни на Междуконтиненталната стокова борса (ICE) в Лондон, цитирани от ТАСС.

В края на миналата седмица говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че ако бъде доставена турбината, обемите за Европа ще се увеличат, на което пазара реагира.

Междувременно  „Газпром“ съобщи, че доставките му на газ за Европа през Украйна (станция „Суджда“), днес са намалели на 39,4 млн. куб. м., след доставените 41,9 млн. кубометра ден по-рано, предаде Ройтерс.

Заявки за доставка на газ през „Северен поток“ няма след началото на техническото обслужване. Днес газоподаването по тръбата спря заради 10-дневен планов ремонт на съоръжението. През това време единствен маршрут за доставка на газ до Западна и Централна Европа остава само транзитното трасе през Украйна. Доставките на газ по „Турски поток“ и „Син поток“ са предназначени за Турция и страните от Южна и Югоизточна Европа.

Четете още

Избор на редактора