Газът през февруари ще е с 8.4% по-евтин

Енергийният регулатор утвърди цена на природния газ през февруари от 71.08 лв./МВтч без данъци и такси, което е с 8.4 на сто по-малко от действащата през януари тарифа.

На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на топлофикациите и газоснабдителните дружества. Тя отчита котировките на международните газови пазари до 31 януари 2024 г. включително.

Доставките са осигурени по азерския договор, от френската „Тотал“, която ще осигури втечнен газ, както и от газохранилището в Чирен.

„Намаляването на цената на природния газ създава ценови ползи за всички български потребители – преки ползватели на синьо гориво, клиенти на топлинна енергия, предоставяна от топлоцентрали на синьо гориво, както и за бизнеса“, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов при обсъждането на заявлението на държавния газов доставчик на открито заседание преди два дни.

Според него устойчиво ниските цени на енергийните ресурси, в т.ч. и на газа, са силен антиинфлационен фактор в подкрепа на усилията на България за постигане на критериите за членство в Еврозоната.

Четете още

Избор на редактора