4.4 C
София
петък, 9 декември, 2022

Газът удря и чрез такситата. Цените им започват от 1.20 дневна тарифа

Цените на газа размърдаха заплашително и шофьорите на таксита. Въпреки че на 1 януари 2022 г. в София те поскъпнаха сериозно, компаниите от бранша искат ново повишение на минималната и максималната тарифа за километър пробег.

В Столичния общински съвет е внесено писмо от съюз „Такси“ за новите тарифи.

Писмото е подкрепено и от Националния таксиметров синдикат. Това стана ясно на първото заседание на комисията по транспорт в СОС след лятната ваканция, пише в. “Сега”.

Едното от исканията е най-ниската и най-високата цена за превоз да се вдигне с 15 на сто. По време на самото заседание на транспортната комисия друго таксиметрово сдружение предложи увеличението да е 20 на сто.

В началото на 2022 г. тарифите на такситата се увеличиха с около 40%, като сега минималната дневна тарифа в София е 1,05 лв. на километър, а минималната нощна – 1,21 лева. Максималната през деня пък стана 1,78 лв., а през нощта– 2,19 лв.

През зимата на 2021 г. бяха увеличени и първоначалните такси, на които фирмите в София возят. „Тази година нещата са много сложни предвид на ценовия шок с горивата. Целия август в бранша спорихме да искаме ли увеличение или да не искаме. 10 на сто ще е нещо като нищо, а с над 20 на сто малко трудно ще си запазим клиентите. Затова ви молим да определите увеличение от 15 на сто – както на минималните, така и на максималните тарифи. Това ще е поносимо за нашите клиенти и ваши избиратели. Нашият автопарк е главно с метанови уредби, а в последните месеци метанът поскъпна пет пъти. Повечето автомобили още са на лизинг и, докато не се изплатят, подмяна не може да се направи. Няма и как, защото сервизите са задръстени със заявки за минаване на пропан-бутан“, коментира представителят на съюз „Такси“ Кирил Ризов.

Шефът на транспортната комисия Карлос Контрера от ВМРО отговори, че ще изготви доклад въз основа на писмото на таксиметровите сдружения, който ще бъде разгледан преди 31 октомври.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини