Откриха тайник с оръжия на Хамас в Южна България

По време на разследване на членове на Хамас, арестувани през декември в Германия и Холандия, следователите са открили тайник с оръжия, които е трябвало да бъдат използвани при атаки срещу еврейски обекти в Германия, съобщиха германски медии.

„В южната част на България бяха открити оръжия и боеприпаси в подземен склад, които трябваше да бъдат използвани за атаки на Хамас срещу еврейски цели в Германия, особено в Берлин“, съобщава Spiegel онлайн, позовавайки се на източници от германската служба за борба с престъпността (BKA).

Според същите доклади, намерените оръжия вече са частично неизползваеми поради ръжда.

Информацията за скривалището на оръжия е получена чрез анализ на мобилния телефон на един от четиримата палестинци, арестувани през декември в Берлин и Холандия по подозрение, че са подготвяли тайници с оръжия в Европа, които да бъдат използвани за терористични атаки по нареждане на Хамас.

Както главният държавен прокурор допълнително подозира, арестуваните вероятно са подготвяли подобни подземни складове в Полша. В колата на трима от тях са открити лопати при контрол на германско-полската граница.

Германските и европейските правоприлагащи органи са получили от израелското разузнаване информация за членове на бойното крило на Хамас.

През януари германските власти обявиха, че заповедта за подготовка на оръжейни складове в цяла Европа е била дадена от самия Халил ал Караз, заместник-командир на бойното крило на Хамас, който след това беше убит при израелски удар.

Четете още

Избор на редактора