ГДБОП издирва Червения пират, заплашвал Габриел

Човекът, заканвал се на съдия Владислава Цариградска, е отправял заплахи и срещу вицепремиера Мария Габриел и министри, съобщи пред Нова директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов.

По думите му става въпрос вероятно за скитник, известен с псевдонима Червения пират.

„Получили сме имейлите, които съдържат заплаха срещу съдия Цариградска. През последните седмици подобни закани зачестиха – включително срещу г-жа Мария Габриел и различни министри. Става въпрос за множество закани, отправени срещу широк кръг от публично известни лица. Това се случва в последните седмица-две. Считаме, че всички тези сигнали се подават от едно и също лице. Има предположения кое е то – известно е с псевдонима „Червения пират”. Това е български гражданин, със скитнически начин на живот, който успява да се добере до имейлите на публични лица. Освен това отправя и бомбени заплахи срещу училища. Смятаме, че скоро ще бъде открит. В момента се издирва активно”, каза Явор Серафимов. Според него става въпрос за психически неуравновесен човек, който, следейки новините, намира вариант да отправя заплахи към публични личности.

Дали едно лице е сътрудник на МВР, или не – нямаме право по закон да разкриваме подобни данни. Информация за това дали Мартин Божанов-Нотариуса е бил сътрудник на ГДБОП сме изискали от Прокуратурата по воденото досъдебно производство“, посочи той в отговор на въпрос дали убитият Божанов е имал връзки и вид покровителство в системата на МВР.

Главен комисар Явор Серафимов подчерта, че при проверката на ГДБОП са разкрити „немалко имена, които се споменават във връзка с Божанов”. „Става дума за повече от трима прокурори и съдии, които се споменават в сведенията на подалите сигнали. Добрите познанства на Божанов с тези лица са подпомагали изхода от делата.

По случая с изнудваните гръцки бизнесмени, които се оплакаха от натиск от страна на „групата на Божанов”, „не се споменава името на самия Божанов”. „Сигналът им е подаден през 2022 г. Това, което предполагаме, че на малко по-късен етап, след като проверката е приключила и предадена, се е появила групата на Мартин Божанов. Нито в сведенията на гръцките бизнесмени, нито в показанията на адвоката им, се споменава името на Нотариуса, на неговия адвокат или на групата, асоциирана с него. От Софийската градска прокуратура върнаха материалите с указания за частична допълнителна проверка. Отново извикахме свидетелите за разпит и отново нямаше заявено по никакъв начин участие на „групата”. Затова смятаме, че Божанов и групата му са се появили на малко по-късен етап”, каза още Серафимов.

Четете още

Избор на редактора