ГДБОП разби банда за фалшиви пари и документи

Иззети са 125 хиляди евро при акцията на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) и Прокуратурата срещу група за фалшиви пари и лични документи, съобщиха на брифинг от двете институции, в който участваха административният ръководител на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, заместникът ѝ Чавдар Пастованов и Явор Серафимов, директор на ГДБОП.

Работата по разследването е започнала през април, като по случая е участвала и Европол. Претърсени са десет адреса в София и един извън столицата. При операцията са арестувани четирима души, сред тях има и жена. Те са задържани за до 72 часа, предстои да се внесе искане в съда да бъдат задържани за постоянно. Прокурор Пастованов добави, че ще се разследва и участие на други хора в групата. Както и къде, с каква цел, и от кого се използват фалшивите евро и документи.

Един от задържаните в миналото е бил съпричастен с трафика на мигранти. Сред арестуваните са член на групата, който е търгувал с неистинските банкноти, такъв, който е съпричастен към производството им, както и човекът, съхранявал готовата продукция. Всички задържани са добре известни на ГДБОП и специално във връзка с фалшифицирането.

Директорът на ГДБОП Явор Серафимов посочи, че в Германия, Франция и други страни от ЕС са засечени от фалшивите банкноти, произведени от групата.  Според ГДБОП неистинските документи са с добро качество. При акцията са иззети и средствата, с които са се изработвали фалшивите лични документи и пари.

Четете още

Избор на редактора