ГДБОП свали фейк реклама с президента

Специализираните служби на ГДБОП са предприели незабавни действия и фалшивият клип, който се разпространява с образа и гласа на държавния глава в социалните мрежи, е свален. Това съобщи директорът на пресцентъра в Министерството на вътрешните работи Митко Димитров.

По-рано днес от прессекретариата на държавния глава сигнализираха, че клип, който злоупотребява с образа и гласа на президента Румен Радев, се върти в онлайн пространството в мнима реклама на „Лукойл“. Клипът имитира телевизионен репортаж.

„Екипът на отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП ще бъде безкомпромисен към авторите на подобни видеа с фалшиви новини, генерирани с изкуствен интелект“, уверяват от МВР.

„Благодарение на отличното си сътрудничество с български и чуждестранни социални платформи и доставчици на дигитални услуги, органите на МВР блокират и ще продължават да премахват незаконно, измамно или противоправно съдържание, използвано от киберпрестъпници“, посочват още от министерството.

Ведомството напомня и, че всеки български гражданин, който е станал жертва на киберпрестъпления може да сигнализира ГДБОП на имейл report@cybercrime.bg

Четете още

Избор на редактора