Генко Генков с две изложби за 100-годишнината

Софийската градска художествена галерия подготвя мащабна изложба живопис и рисунки на гениалния Генко Генков (1923-2006). Откриването е на 13 юни, вторник, от 18.00 ч.

През 2006 г. СГХГ представи Генко Генков с произведения, повечето от които създадени в периода 2002 – 2006 г. Това бе последната самостоятелна изложба на художника приживе.

Днес, седемнадесет години по-късно, по повод 100-годишнината от рождението на Генко, екипът на галерията организира две изложби: в залите си в сградата на ул. „Гурко“ 1 и във филиала галерия-музей „Дечко Узунов“ на бул. „Драган Цанков“ 24.

В залите на СГХГ в рамките на настоящата ретроспектива „Отвъд видимото“ ще бъдат показани над сто творби на Генко Генков, създадени в периода от 1949 до 2005 г. Авторът е оставил огромен брой картини с маслени бои върху платно и фазер, както и творби на хартия, в които усъвършенства акварелната си техника, допълнена с гваш, пастел, печатарски мастила и пигменти, изпълнени с различни похвати, за да се придаде контраст и сила на цвета. Художникът експериментира в областта на графиката и рядко – в скулптурата, но маслената живопис остава неговата основна цел в изкуството.

Генко Генков рисува много малко натюрморти, голи тела, портрети на свои близки, както и на личности, които са го впечатлили. Често се вглежда в себе си през годините, за да ни завещае различни автопортрети.

Безбройни в неговото творчество са пейзажите, които са не толкова реалистични, макар и рисувани от натура, колкото визионерски – понякога здраво конструирани, друг път яростно експресивни, нерядко меланхолични, сътворени с най-разпознаваемата огнена палитра и/или с деликатни цветови съчетания.

По време на изложбата, която ще може да се види до 6 септември, всяка седмица в залите на СГХГ ще бъде представяна по една допълнителна творба.

В галерия-музей „Дечко Узунов“ експозицията „Търсене на образа“ предлага среща със запазените академични етюди, ранни и по-късни рисунки с молив, въглен и креда, както и опитите в областта на графиката – литография и офорт.

Четете още

Избор на редактора