Георги Константинов на 80. Посреща празника с нови книги

„Така съм живял и така живея, че в житейската ми съдба има винаги един ден повече за добри чувства, за приятелство, за любов и за възхищение от природата.“ Това каза за БТА писателят и поет Георги Константинов, който днес отбелязва своя 80-и рожден ден.

Празника си той посрещна с две нови книги – стихосбирка „Живея високосно“, която съдържа около 120 нови стихотворения и книгата за деца „Котка пешеходка“. Именно с този ден в повече, посветен на приятелството, любовта и природата е свързано произведението на автора, дало заглавието на юбилейната му книга с поезия. „Освен това самото стихотворение е посветено на факта, че първата година от моя живот, непосредствено след моето раждане е високосна. А и тази, която предстои сега също е високосна. Така че съм между две високосни години“, разказа Георги Константинов.

Приятелството, любовта и природата са и основните теми в стихосбирката „Живея високосно“. „Още големият наш поет Валери Петров твърдеше, че от новата поетическа вълна като че ли аз най-добре усещам природата и най-добре я изразявам в своите стихове. Сигурно е така, защото между най-хубавите ми стихотворения – тези, които са най-възприемани от читателите, има такива стихотворения за природата“, каза Константинов.

По думите му особено място в творчество му заема още лириката, която е посветена на любовта. „В изминалите десетилетия имам много стихотворения за любовта и издателство „Хермес“ поиска да направя един подбор и така издадохме книгата „Миг като вечност“ със 120 стихотворения. Тя беше приета великолепно, просто за броени дни свърши първото издание, второто издание последва на следващия месец“, отбеляза авторът.

Според него литературата днес трябва да облагородява човека, (както изобщо трябва да прави изкуството, бел. ред.). „Трябва да вдига погледа му от делничните, понякога доста мрачни, черти на днешния ден и да му помогне да заживее с по-високи, по-висши чувства и мисли. Поезията, всъщност, винаги е вдигала погледа от земята. Тя прави човека по-уверен и му дава по-светли мисли и чувства“, каза Константинов.

Четете още

Избор на редактора