ГЕРБ искат извинение от ПП-ДБ, за да продължат пазарлъка

България има нужда от правителство на споделена отговорност, заяви номинираната за премиер от ГЕРБ – СДС Мария Габриел на брифинг на партията в кулоарите на парламента. Тя каза че очаква извинение за епитетите и обидите, като заяви още, че не е нарушила Конституцията.

Всички министри, които и сега са такива, макар и в оставка, са поели ангажимент за 18 месеца. Тяхно право е да си подадат отвод, но това може да бъде изтълкувано по различен начин, коментира тя за отказа на номинираните за министри от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) да участват в проектокабинета.

Декларацията им за отказ е нарушение на договорката ни за ротация, отбеляза и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Очаквам извинение за епитетите и обидите, каза Мария Габриел и отбеляза, че за девет месеца не си е позволила нищо подобно. Не съм нарушила Конституцията, добави още Габриел и припомни, че указът на президента е издаден за назначаване на министър-председател. По отношение на министрите – напомням, че всички, които и сега са такива, макар и в оставка, са поели ангажимент преди девет месеца за период от 18 месеца, каза Габриел. По думите ѝ те са поели ангажимент съгласно декларацията за националноотговорно управление, в което на деветия месец има ротация между министър-председателя и заместник министър-председателя. Това е тяхно право да си подадат отвод, но вярвам всички разбираме, че в този момент това може да бъде изтълкувано и по различен начин, коментира Габриел.

Продължавам да вярвам, че България има нужда от правителство, стабилност и пред своите български граждани ясно да заяви, че имаме нужда от правителство на споделена отговорност и, както стана и по време на преговорите, в него двамата партньори – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, да бъдат равнопоставени, каза тя. Работи се в екип, на който имаш доверие, и аз смятам, че сега е момент, в който всички трябва да продължим да показваме своята отговорност пред България, добави Мария Габриел.

Номинираната за министър-председател от ГЕРБ – СДС Мария Габриел върна вчера изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет. В следобедните часове държавният глава подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група. По-късно от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях, а номинираните за министри от партията заявиха, че отказват да се включат в този състав на Министерския съвет. От ПП-ДБ призоваха президента да оттегли указа си. Указът на президента по чл. 99 от Конституцията няма отношение към структурата и състава на кабинета, уточниха по-късно от президентската институция.

Четете още

Избор на редактора