ГЕРБ и ДПС напуснаха Съвета по сигурността след скандал

Представителите на ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет преди края му. Половин час след това ги последваха и представителите на ДПС.

Заседанието бе свикано за обсъждане на рисковете за националната сигурност на България при незабавна отмяна на дерогацията за преработка на руски нефт от рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“, уточнява БНР.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова определи като безпредметно участието в Съвета, тъй като докладите на службите по темата за предсрочно прекратяване на дерогацията потвърдили опасенията им от последните месеци, а също така се потвърдило, че с „дерогацията се печели на гърба на потребителите“:

„Стана ясно, че „Лукойл“ е имал възможност още вчера да премине към изцяло неруски петрол, който да обработва, но след заседанието на енергийната комисия това рязко се е променило и в момента все още се преработва единствено и само в огромен процент руски петрол. Стана ясно и че има възможност за доставки извън Руската федерация. За нас единственото разумно е сега парламентът да вземе решение по внесения законопроект от колегите Делян Добрев и Делян Пеевски, за който повече от година и половина ПГ на ГЕРБ настоява. Тази дерогация дори и да не приключи в 3-дневен срок какъвто е предметът на законопроекта, а в едномесечен – в края на годината, е един добър възможен вариант“, заяви Десислава Атанасова.

Атанасова обясни, че още на Съвета по сигурността е станало ясно още, че Агенция „Митници“ и Министерството на финансите в недостатъчно голям обем са контролирали доставките на преработена продукция по повод дерогацията.

„Коалицията Путин е факт. Изключително безполезна среща. Загуба на време за нас“, заяви председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски на пресконференция в Министерски съвет.

”Не чухме никакви доводи защо трябва да продължи тази дерогация. Ще продължи да се пълни престъпният руски режим със стотици милиони от България неоснователно. Говори се, че за март трябвало да остане това нещо, никакви доводи не чухме – нещо рафинерията да прави, някакви хора нещо обясняват за някакви екипи, няма яснота“, каза Пеевски.

“Разбрахме също, че “Митници”-те не са си свършили работата, санкциите са били нарушавани, за което още утре ще подадем сигнал до прокуратурата и ДАНС. Никаква работа не е свършила агенция “Митници”, не е контролирала къде са отивали доставките. 60%, които са напуснали страната, не са отишли в Украйна, в което сме убедени и се надяваме разследващите да го установят”, посочи той.

“Чудовищна далавера! По-чудовищна от разследването, което излезе в “Политико”. Българските граждани бяха изцяло ощетени от тази дерогация, не получиха нищо от нея, а престъпният руски режим се обогати”, подчерта депутатът.

Няма да допуснем да има недостиг на горива и цените да се качат драстично, заяви съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков.

По думите му най-ранната дата, на която може да се прекрати дерогацията за внос на руски петрол, е 1 март:

„Срок, който е теоретично минимален срок, може да бъде потенциално 1 март. Всичко преди 1 март носи реален риск, според министрите, службите и постоянния представител, за повишаване на цените на българския пазар и несигурност на доставките. Ние сме готови да прецизираме датата от 15 март на 1 март като теоретично възможната, но от наша гледна точка всичко друго преди тази дата би донесло огромни и необосновани рискове. Става дума за данъчни постъпления от близо 400 млн. до края на годината и между 50 и 100 млн. до март. Не виждаме смисъл дерогацията да бъде прекъсната след 3 дни. Виждаме високи и необосновани рискове за всяка дата преди 1 март“.

Четете още

Избор на редактора