ГЕРБ не се отказват от Габриел, чакат ПП-ДБ още ден

Правителството с мандат на ПП – ДБ не е възможно, ГЕРБ не се отказват от предложението Мария Габриел да е премиер и дават още ден за размисъл на ПП-ДБ, това коментира в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.Той заяви, че финансовият министър Асен Василев бяга от отговорност.

„Така че и днес им даваме време да мислят и утре стават точно седем дни. И защо трябва да се откажем от Мария Габриел? Защото един човек я е обидил. Човек, който благодарение на нас е финансов министър. Благодарение на нашата подкрепа, ние го защитавахме девет месеца от всички вас, които го нападахте. Моето обяснение е, че Асен Василев е намерил прекрасното време да дезертира“, коментира Борисов.

Вчера Атанас Атанасов от ПП-ДБ обяви, че формацията би се върнала на масата за преговори за кабинет с премиер Мария Габриел.

„Отнасяме се отговорно към ситуацията, даваме си сметка, че обществото не иска избори, казахме го снощи, независимо от емоциите“, коментира той.

По-късно Асен Василев обяви, че искат втория мандат, а Мария Габриел да бъде оттеглена като кандидат за министър-председател.

Днес Владислав Горанов обяви пред БНР, че втори мандат за ГЕРБ не съществува и те настояват за Мария Габриел и още нещо: „Асен Василев няма място в изпълнителната власт“.

Преди ден кандидатът за ротационен премиер поиска извинение от коалицията ПП-ДБ заради обидите и обвиненията, които те отправиха към нея на брифинг в неделя вечерта. Това беше и условието на ГЕРБ за продължаване на преговорите за ново правителство в 49-ото Народно събрание.

Четете още

Избор на редактора