ГЕРБ: Няма да позволим паркинги под училища

Няма да позволим да се строят подземни паркинги под училища и детски градини, нито в непосредствена близост до тях. Това заяви общинският съветник Мирослав Боршош от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС) на брифинг в Общината заедно със съветниците Антон Хекимян и Диян Стаматов.

Поводът за брифинга е първа точка в дневния ред на предстоящото на 11 юли заседание на СОС с вносител кмета на София Васил Терзиев относно приемане на Програма за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост на Столичната община за 2024 година.

В предизборната кампания на Терзиев-Бонев (общинския съветник Борис Бонев) беше много ясно казано, че ще се случи строителството на паркинги под училища. Очевидно вървим натам, защото в доклада на Терзиев виждаме три такива случая, посочи Боршош и ги определи като „скандални“. Той изрази безпокойство от липсата на диалог в управлението на Столичната община и от невъзможността на управлението въобще да казва какво ще се случи и това да се разбира чак в последния момент. Като примери той даде организацията на движението около НДК и проекта за възстановяване на войнишкия мемориал.

Мирослав Боршош посочи, че Терзиев и Бонев предлагат да бъдат изградени подземни паркинги под 22-ро и 41-во училище в София, както и до 43-та детска градина – и трите в район „Триадица“.  Това е абсолютно недопустимо и не е част от опазването на здравето на децата ни. Нашата група току-що се въздържа да подкрепи този доклад в комисията по екология, каза Боршош. Той настоява трите имота да се извадят от доклада, за да е сигурно, че там няма да има подземни паркинги.

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС, който е и председател на комисията по култура и образование към СОС, заяви, че строителството на паркинги под училищните дворове би означавало, че те дълго време ще бъдат неизползваеми. Въздухопроводите, които извеждат изгорелите газове ще минават по фасадата на тези детски заведения и ще отиват в атмосферата точно над главите на децата ни, каза Мирослав Боршош. Надявам се от регионалната здравна инспекция да не го позволят, добави той.

Боршош каза още, че никой от директорите на трите учебни заведения не е предупреден, не е имало и обществено обсъждане. Надявам се на широка подкрепа от останалите политически сили, както и да получим обяснение от районния кмет, и от кмета Васил Терзиев, отбеляза общинският съветник. Той подчерта, че от ГЕРБ-СДС са „за“ подземни и наземни паркинги, „но не и да вкараме цялата тази мръсотия под училищата и детските градини или в непосредствена близост до тях“./БТА

Четете още

Избор на редактора