ГЕРБ няма да участва в нови опити за кабинет

С писмо до медиите и до „Продължаваме промяната – Демократична България“ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов окончателно отхвърли най-новото предложение на коалицията вторият мандат да бъде национален и с него да бъде съставено правителство на базата на подписано споразумение, запазен състав на Министерския съвет и премиер, излъчен от ГЕРБ.

В текста се декларира намерението на партията на Борисов да не участва в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат, за да може българските граждани чрез избори да решат кой и как трябва да управлява България.

Писмото от ГЕРБ е с дължина седем страници и в него хронологично се припомнят събития и изказвания от последния месец и половина. В него от формацията посочват, че „цинично да бъдат плашени с несъвършенствата на новата Конституция в частта за служебен кабинет именно от хората, които я изработиха и които оказаха брутален натиск върху всички членове на правна комисия и върху цялото Народно събрание да бъде приета до края на миналата година“

Написано е също така, че партията намира за неуместно след всичко случило се до момента да се предлага реализация на втори мандат с участието на ГЕРБ и с предложения за министър- председател в лицето на Мария Габриел или Росен Желязков.

„Мария Габриел беше поставена във фактическа и обективна невъзможност да реализира правителство в мандата, който принадлежи на партията, която я е номинирала по Конституция и която е спечелила изборите. Нещо повече – тя беше групово бламирана от министрите, излъчени от ПП-ДБ. Не на последно място, беше направен опит за публичното дискредитиране на Мария Габриел, която съвестно и отговорно изпълняваше функциите на вицепремиер и министър на външните работи, която е първи заместник-председател на ЕНП и успешен български еврокомисар, при това от лице, което настоява да бъде неин финансов министър“, пишат от ГЕРБ.

Отбелязват и че Росен Желязков е бил отхвърлен за министър от коалицията, която обаче нямала против той да е министър-председател.

Четете още

Избор на редактора