ГЕРБ ще опита да превърне сглобката в коалиция

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска доверие от партията да изпрати на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) проект на коалиционно споразумение за съвместно управление. С мнозинство активът на партията го подкрепи.

Борисов съобщи, че е поел ангажимент до 14:00 часа днес проектът на споразумение да бъде предаден на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и да бъде даден шанс на преговорния екип.

„Ние подготвихме един проект. Той се казва проект на споразумение именно, за да не поставяме колегите от ПП-ДБ в ултимативен тон или да го наречем под натиск“, добави той. В преговарящия екип водещ ще е Мария Габриел. Ще участват също Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева – „компетентни, твърди, и в същото време убедени, че бихме могли, без избори да намерим решение на съставянето на кабинет“.

Относно въпроса за съставите на Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за нергийно и водно регулиране, Комисията за финансов надзор, Комисията за регулиране на съобщенията Борисов е на мнение, че може веднага да бъде решен, още на първото заседание.

Той разкритикува Асен Василев, че не си държи на думата относно проектите за финансиране от общините и добави, че сто процента от важните функции са узурпирани от „Продължаваме промяната“ и призова Христо Иванов и Атанас Атанасов да видят как партньорите им от ПП узурпират цялата власт.

Борисов предупреди Мария Габриел, че ако приеме да е премиер с този финансов министър, за няколко месеца, те ще я провалят. Тези хора, които сега те гледат и вярват в теб, те първи ще се обърнат срещу теб, защото ще смятат, че си ни предала, а ти с подобен кабинет – ще се провалиш, а провалиш ли се ти – ние ще се сгромолясаме, защото няма да имаме инструменти да обясняваме на нашите избиратели какво ще направим, дори твоят провал е прогнозиран от тях, добави лидерът на ГЕРБ.

Борисов каза за Кирил Петков, че за девет месеца са направили доста неща заедно и посочи подкрепата за оръжие за Украйна, за съдебната система, реформите в Конституцията, дори бюджетът за общините.

Пробвахме се с това управление девет месеца. Сега или правим нещо истинско, или отиваме на избори.

Четете още

Избор на редактора