Германия вече е третата икономическа сила

Германия е отнела от Япония символичната титла на третата по големина икономическа сила, показват публикувани днес предварителни данни за японския БВП, цитирани от Франс прес.

Номиналният БВП на Япония през 2023 г. е бил 4,21 трилиона долара в сравнение с 4,46 трилиона долара за Германия, чийто номинален БВП беше подпомогнат от инфлацията в страната през миналата година. Но в реално изражение, т.е. без влиянието на инфлацията, японският БВП се е ускорил през миналата година (+1,9 на сто спрямо 1 на сто през 2022 г.), докато германската икономика се е свила с 0,3 на сто според официалните данни, публикувани през януари.

През последното тримесечие на миналата година реалният БВП на Япония е намалял с 0,1 на сто спрямо предходното тримесечие, когато също на тримесечна основа показателят отслабна с 0,4 на сто, показват предварителни данни на японското правителство.

На година база – спрямо същото тримесечие на 2022 г., икономическата продукция на страната също е намаляла – с 0,4 на сто, след спад с 2,9 на сто през предходното, трето тримесечие. Така японската икономика е навлязла в техническа рецесия през периода октомври – декември 2023 г., регистрирайки второ поредно тримесечие на спад, допълва Киодо.

Като износител Германия страда от слабото външно търсене, енергийните разходи за големия ѝ производствен сектор и лихвените проценти, повишени от Европейската централна банка (ЕЦБ) в опит за справяне с инфлацията. Влошаващата се икономическа ситуация в Германия означава, че новата ѝ титла на трета световна икономическа сила, обещавана ѝ още от октомври миналата година от прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ), отбелязва АФП.

Четете още

Избор на редактора