Берлин прибра посланика си в Русия за консултации

Германският посланик в Русия Александър Граф Ламбсдорф беше отзован за консултации, след като Берлин обвини Москва, че провежда кибератаки срещу компании, свързани с отбраната и самолетостроенето, както и срещу управляващата социалдемократическа партия, съобщи днес представителка на германското външно министерство, цитирана от Ройтерс.

Според говорителката посланикът ще се върне в Берлин в съответствие с дипломатическия протокол. „Той беше отзован за консултации и ще остане за седмица в Берлин, а след това ще се върне в Москва“, допълни тя, цитирана от ТАСС.

Това се случва три дни след като руският шарже д’афер в Германия беше извикан в МВнР в знак на протест срещу кампанията, която Берлин смята, че е стартирана от хакерска група, свързана с руското Главно разузнавателно управление (ГРУ).

ТАСС припомня, че миналата седмица германската външна министърка Аналена Бербок каза, че германското правителство държи Русия отговорна за хакването на електронните пощи на високопоставени служители на Социалдемократическата партия на Германия през 2023 г. Руските власти многократно са отхвърляли обвиненията за участие в хакерски атаки.

Междувременно британският посланик в Москва Найджъл Кейси е бил извикан в руското външно министерство, съобщи днес Ройтерс, позовавайки се на руски медии.

Причината за това не се уточнява, отбелязва ТАСС, но припомня, че на 2 май Ройтерс публикува интервю с външния министър на Великобритания Дейвид Камерън, в което той заяви, че Украйна има право да нанася удари с британско оръжие по цели на руска територия.

По-късно през деня френският посланик в Москва също бе извикан днес в руското Министерство на външните работи.

Ведомството не посочи причина за дипломатическия демарш.

Посланик Пиер Леви остана в сградата малко повече от половин час. На излизане той не отговори на зададените му от журналистите въпроси.

Четете още

Избор на редактора