Германия призна панелките от соца за паметници

Правителството на Германия прие решение за признаване на панелните блокове от времето на бившата ГДР за архитектурни паметници, съобщи Фокус, позовавайки се на вестник Bild.

От редакцията припомнят, че през 1970 година в ГДР е разработена серия панелни домове WBS 70 (Wohnungsbauserie 70). Те започват да се през три години по-късно. До 1990 година в Източна Германия са пуснати в експлоатация около 1,3 милиона нови апартамента. В покрайнините на градовете се появяват цели панелни микрорайони като Марцан в Берлин или Лобеда в Йена. След обединението на Германия много от тези панелни блокове бяха съборени, построени наново или модернизирани.

Днес в Германия са останали само няколко оригинални домове от серията WBS 70, „сега говорим за последните копия“, подчерта ръководителят на службата за защита на паметниците в Ерфурт Марк Ешерих.

Неговият колега от Лайпциг, Клаус Йестет, е съгласен с него: „Броят на тези сгради, които все още могат да бъдат разпознати като „панел“ от ГДР, е намалял значително“. По думите му преди 30 години е било немислимо да се защитят подобни сгради като архитектурна ценност. Но днес това се случва все по-често. Например в Рощок, Дрезден, Гер, Хале и Бернау цели панелни квартали бяха признати за паметници, допълва изданието.

Четете още

Избор на редактора