17.9 C
София
събота, 1 октомври, 2022

Германия притеснена от пълно спиране на руския газ

Правителството на Германия се опасява, че Русия ще спре напълно доставките на газ за страната, като се възползва от годишната “поддръжка” на основния си тръбопровод за износ „Северен поток 1”, съобщава “Файненшъл таймс”.

По-рано този месец “Газпром” намали драстично притока на гориво по тръбопровода с 60%. Съоръжението ще бъде затворено за около две седмици от средата на юли за годишна лятна профилактика.

Финансовото издание цитира немски длъжностни лица, които изразяват притеснения, че руският държавен газов гигант може да се възползва от това и да спре напълно доставките на газ, за да попречи на страната да запълни газовите си хранилища преди зимата. В момента газохранилищата в Германия са запълнени на 58%, а целите са да се достигнат 90% до 1-ви ноември.

При предишни периоди на профилактика на “Северен поток 1”, “Газпром” е компенсирал недостига за Германия с гориво през Украйна или по газопровода “Ямал-Европа” през Полша. Опасенията са, че сега това няма да се случи.

Според шефа на немската газова асоциация Zukunft Gas Тим Келер това е враждебен акт.

Немският министър на икономиката Робърт Хабек посочи през уикенда, че Германия ще отвори отново „консервирани“ електроцентрали, работещи с въглища, тъй като правителството се опитва да осигури енергийните доставки на страната, припомня БНР.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини