Гешев иска очна ставка с Борисов заради атентата

Разпитът на бившия главен прокурор Иван Гешев в Националната следствената служба (НСлС) продължи един час, съобщи БТА. След него той коментира пред медиите, че темата е била взривът, който избухна до автомобила му на първи май 2023 г. Уведомиха ме, че няма да разпитат Борисов и Габриел, както настоявах, посочи Гешев и каза, че е поискал директна очна ставка с Бойко Борисов. „Подозирам, че зад опита ми за убийство стои той“, добави още бившият главен прокурор.

Гешев каза, че ще продължи да настоява Борисов да бъде разпитан.

Разбитият при операцията на ДАНС контрабанден канал, заради който беше задържана директора на Агенция „Митници“ Петя Банкова, е бил пазен в последните години. Това смята бившият главен прокурор.

Гешев допълни, че целта е била смяна на главния секретар на МВР и овладяване на канала.

По повод изтеклите информации за евентуални връзки на бившия главен секретар Живко Коцев с участници в канала, Иван Гешев заяви:

„Това дали има контрабанден канал или няма контрабанден канал не е най-важното. Цялостната картинка е завладяване на съдебната система, което се случи смяна на „Митниците“, за да може да се финансират изборите и смяна на главния секретар, за да може да се манипулират изборите, които предстоят“.

„Иначе дали това, че той е имал връзки с тези контрабандисти беше ясно още преди 2-2,5 години. Ясно е, че този канал се пазеше. Сега само ще се смени шефът на този канал. Това е поводът да се направи, но реалната причина е Агенция „Митници“ и Министерството на вътрешните работи, защото МВР прави 30% от резултата, останалите 30 ги прави „Информационно обслужване“, от 30% купения и платения вот станаха 90%. Финансирането, което се получава от контрабанда и т.н., това е цялата работа. Още от началото е било ясно, че Живко Коцев е такъв, какъвто е. Той е позиция на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС са си сложили министъра на вътрешните работи“, коментира Иван Гешев.

Четете още

Избор на редактора