Главният секретар на МВР подаде оставка

Главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание, съобщиха от вътрешното ведомство.

„Знам, че от известно време главният секретар е под сериозен натиск от министъра на вътрешните работи и поне от месец-два ми казва, че има сериозни колебания дали може да остане. Имало е натиск да напусне, защото не можели да работят заедно с Калин Стоянов“, коментира премиерът в оствака Николай Денков.

По-късно Коцев разпространи чрез медиите следната позиция:

През последните седмици мислих сериозно дали да прекратя професионалния си път в системата на МВР. Направих равносметка на постигнатото, успехите и несгодите. Прецених, че съм вложил достатъчно сили и енергия в работата в услуга на обществото.

Професионалната ми биография до момента е свързана изцяло с МВР. В този смисъл решението ми е трудно. В същото време е лесно, защото изцяло почива на вътрешното ми убеждение. Ще продължа реализацията си в друга сфера на обществения живот.

За мен върховенството на Закона, спазването на реда и правилата са кауза, която трябва да припознае всеки служител в правоохранителната система.

На хилядите достойни полицаи, пожарникари и спасители благодаря от цялото си сърце за дългогодишната ни съвместна работа. Знам колко е трудно в сложна обстановка да запазите мотивацията и енергията си.

Пожелавам Ви здраве, смелост и решителност. Поклон пред ежедневния Ви неуморен труд! Нека успехът винаги съпътства всички настоящи и бъдещи служители на МВР!

Живко Коцев е главен секретар на МВР от септември 2023 година, като наследи на поста подалия оставка Петър Тодоров, напуснал с мотива, че при министър Калин Стоянов в министерството „няма воля да продължи борбата за законност“.

Коцев работи в системата на МВР от 1992 г. От 8 юни 2021 година до 4 януари 2022 г. е директор на Главна дирекция „Национална полиция“. На 4 януари 2022 година заема поста заместник главен секретар на МВР.

Четете още

Избор на редактора