Главчев сам подкара катера с делегацията ни до Атон

Премиерът Димитър Главчев лично пое управлението на катера, с който българската делегация се придвижва при поклонническото си посещението за Света Гора в Атон.

Българските държавници пристигнаха днес, а довечера ще участват във вечерната и нощната служба и в светата литургия, както и в литийното шествие с иконата на Свети Великомъченик Георги – Зограф.

Монасите извадиха от духовната съкровищница на манастира св. мощи на славянобългарските просветители Кирил и Методий, пред които българската делегация се поклони и изпроси благословение за целия български народ в навечерието на църковната прослава на светите братя утре у нас.

Димитър Главчев специално благодари на прота на Света гора Негово всепреподобие йеромонах Стефан и гражданския управител на Света гора Анастасиос Мициалис „за оказаното безценно съдействие“ мощите на светите братя да бъдат донесени в България преди две години. „Тогава десетки хиляди вярващи българи се поклониха пред светите мощи на солунските братя в знак на признателност. Това бе изключително важно събитие за християните у нас и ние го оценяваме“, изрази своята благодарност служебният министър-председател.

Димитър Главчев получи в дар почетен възпоменателен плакет, изобразяващ сцената на Възнесение Господне – главният празник на манастира „Есфигмен“.

Визитата на българската делегация в Света гора продължи с посещение на Централния светогорски храм. Предстои участието им в празника на манастира „Св. вмч. Георги Зограф”. По време на посещението си в Атон министър-председателят Главчев е придружаван от Врачанския митрополит и наместник-председател на Светия Синод митрополит Григорий, служебните министри на образованието и науката, на културата, на туризма, на земеделието и храните – проф. Галин Цоков, Найден Тодоров, Евтим Милошев, Георги Тахов, както и народни представители.

Четете още

Избор на редактора