Гласуват вота на недоверие срещу кабинета в петък, 13-ти

Вотът на недоверие срещу кабинета на академик Николай Денков ще бъде обсъден от парламента в четвъртък – 12 октомври и ще бъде гласуван на следващия ден – 13 октомври.

Това стана ясно в четвъртък, когато председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви, че свиква тези две заседания на парламента.

На практика това се явяват извънредни заседания на НС, тъй като депутатите от понеделник излизат в отпуск заради местните избори на 29 октомври. Идеята е НС да не се използва за трибуна за предизборната кампания.

До тази развръзка се стигна след като парламентарните групи на „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ заедно с независимия депутат Радостин Василев внесоха също в четвъртък вот на недоверие срещу правителството на Николай Денков. Самите партии се обявиха пред журналисти в парламента за „обединената опозиция“.

Още преди ден от „Възраждане“ обявиха, че ще внесат вот на недоверие „заради цялостната политика на правителство в сектор енергетика и унищожаването на българската въглищна индустрия“.

„В този момент друга алтернатива на управлението на акад. Денков няма, а той се справя много добре“, отговори преди ден съпредседателят на участващата в управлението коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ Кирил Петков.

По думите му всички партии, които подкрепят правителството, оценяват неговата дейност. „Акад. Денков се справи чудесно с протеста на земеделците и реши техните проблеми, това се случи вчера и с енергийния сектор“, добави Петков и обяви, че управляващите си спазвали обещанията.

Той подчерта, че „Възраждане“ се опитват да политизират тези реални протести и да ги използват за изборите за местна власт.

Четете още

Избор на редактора