Гордана Силяновска е новият президент на С. Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на втори тур от президентските избори в Северна Македония.

Според първите неофициални резултати Силяновска води с 62,37% (88,209 гласа) подкрепа срещу Стево Пендаровски, издигнат от Социалдемократическия съюз /СДСМ/, който има малко над 30,35% (42,923).

Конституционното изискване за над 40% избирателна активност на президентския вот беше изпълнено, което означава, че Северна Македония има нов президент, уточнява БГНЕС.

Силяновска отново поиска промяна в Преговорната рамка с ЕС. Тя заяви, че поставянето на условия слага под въпрос политиката на ЕС за разширяване и повтори тезата за „ветото от България“.

„В преамбюла на Договора за приятелство и добросъседство пише, че България трябва да помага на РСМ по пътя към ЕС. Трябва да седнем и да разговаряме дали можем по друг начин да интерпретираме Преговорната рамка. Да дадем тон на добросъседство и приятелство“, каза Силяновска, след като гласува.

Тя заяви, че „не е случайно, че живеем едни до други“.

„Детството ми мина с деца от България, учех в училище „Георги Димитров” и обичах Елин Пелин като дете“, добави кандидат-президентът.

Силяновска допълни, че двете страни трябва да си помагат и България трябва да помогне на Северна Македония да влезе в ЕС, както Швеция, Дания и Финландия помагат на Балтийските държави да станат членки.

„Мисля, че тогава няма да има нито една причина да не се уважаваме, да не си сътрудничим във всички области, включително и в политиката. Само така ще бъдем по-силни в ЕС, а от кого да очаквам разбиране и помощ, ако не от съседите”, каза тя.

Четете още

Избор на редактора